Obsah článku
Užovka červená, latinsky Pantherophis guttatus, dříve Elaphe guttata, je nejedovatý had pocházející ze Severní Ameriky. Vyskytuje se v sušších či křovinatých oblastech, borových lesích a nyní i v zemědělských polích, převážně kukuřičných (z toho název Corn snake, tedy kukuřičný had). Dorůstá okolo 130 cm, byla ovšem zaznamenána i 180 cm dlouhá užovka (rostou však po celý život), dožívají se obvykle 15-20 let.
Ve volné přírodě žijí samotářsky, ale v teráriu lze chovat i více kusů, ty však musí být přibližně stejné velikosti. Dospělá užovka by mohla mládě sežrat, i když se to příliš nestává. Aktivní je převážně v noci, ale i přes den se rády vyhřívají na slunci. Mláďata přes den příliš neuvidíme, čím je však had větší, tím méně se ukrývá.
Většina gutát má klidnou a nekousavou povahu. Většina kousnutí jsou způsobena vinou chovatele, prudké pohyby, dotek aniž b o chovateli had vědět, had byl ve stresu atp. Výpad užovky je tak rychlý, že se mu vyhnout nedá. Přesto kousnutí příliš nebolí. Jakmile se s hadem naučíme manipulovat, už o tom nemusíme ani přemýšlet. V zakalení a před svlekem s hadem nemanipulujeme.
Původní zbarvení, jak vypovídá název, je červené. Chovem se však vyšlechtilo mnoho jiných barevných forem od šedých přes světle růžové až po úplně bílé. Také jsou vyšlechtěné formy stipe a tessera. Užovky červené nespadají pod ochranu CITES.
Terárium
Rozměry terária pro jednu užovku by měly být minimálně 70x40x40, pro mládě postačí menší, které bude však brzy potřeba vyměnit za větší. Neměla by chybět miska s vodou a úkryt. Jako dno terária doporučuji rašelinu smíchanou s pískem 1:1 či bukové štěpky (nebo obojí). Rozhodně nedoporučuji lignocelu (kokosovou drť), pokud by se to povedlo hadovi sníst, mohl by zemřít. Neměly by chybět ani větve na lezení, které hadi rádi využívají.
Teplota v teráriu by se měla pohybovat okolo 28°C, lokálně na výhřevu i 32°C, v chladném místě teplotu okolo 25°C. Noční pokles by měl být na 20 – 23°C. Není nutný zdroj UVB.
Krmení
Oblíbenou potravou užovek v přírodě jsou hlodavci, dále také další drobní savci a ptáci. V zajetí krmíme převážně laboratorními myšmi, poté také potkany, nedoporučuji krmení křečky, kteří mají příliš hustou srst. Většina gutát si vezme bez problému i mrtvou kořist (rozmraženou), musí však být trochu teplá a můžeme s ní trochu zahýbat, aby hada více zaujala. Mláďata krmíme přibližně 1x týdně, dospělce jednou za 14-21 dní. Při zakalení raději nekrmíme.
Odchov
U hadů se pohlaví pozná nejlépe sondováním (můžete se domluvit s chovatelem či s veterinářem). Pohlavně dospívají zhruba ve třech letech a samice páříme až od velikosti 110cm. K odchovu je důležité zimování hadů při teplotě 7 – 13°C, v této době je necháváme v klidu a nekrmíme, musí mít k dispozici pouze čistou vodu. Přibližně po dvou měsících postupně zvyšujeme teplotu. Zimování je důležité, i když odchovy nechceme pro vitalitu hada.
Hadi mají obvykle 10 – 30 vajec, samice klade do dvou týdnů po svleku do vlhkého rašeliníku. Vejce přesuneme do připraveného inkubátoru na vlhký vermikut a teplotu udržujeme na 28°C. Okolo 50. dne inkubace se mláďata líhnou, krmit začínáme po prvním svleku. Pokud po měsíci nebudou samy žrát, musíme krmit násilně.